Atrofični vaginitis

Atrofični vaginitis

Atrofični vaginitis, poznat i kao vaginalna atrofija, je stanje koje se javlja kada zidovi vagine postanu tanji, suvlji i manje elastični zbog smanjenja nivoa estrogena. Ovo je čest problem kod žena koje prolaze kroz menopauzu, ali se može javiti i kod žena koje doživljavaju pad nivoa estrogena zbog drugih razloga, kao što su dojenje, određene terapije za rak dojke, hirurško uklanjanje jajnika, ili upotreba određenih lekova.

Šta je i zašto se javlja vaginalna atrofija?

Ovo stanje nastaje zbog smanjenja estrogena posle menopauze, što za posledicu ima stanjivanje sluzokože, smanjenu elastičnost i vlažnost. Ovo stanje može da izazove češće urinarne infekcije i bolne odnose.

Najčešći uzrok pojave je pad estrogena u perimenopauzi i menopauzi koji se javlja obično između 45 i 55 godine života. Pre tog perioda estrogen u krvotoku pomaže da se zaštiti koža odnosno sluzokoža vagine i stimuliše vaginalni sekret i vlažnost. Menopauza se može dogoditi i ranije ukoliko se iz nekog razloga moraju ukloniti ženski reproduktivni organi.

Ostali uzroci zbog kojih se javlja mogu biti:

 • zračenje u karličnoj regiji,
 • hemoterapija,
 • tamoksifen i drugi antiestrogeni lekovi,
 • dijabetes,
 • Sjogrenova bolest.

Simptomi vaginalne atrofije

Simptomi atrofičnog vaginitisa mogu uključivati:

 • suvoća vagine
 • promene u vaginalnom sekretu
 • svrab ili iritacija vagine
 • bol tokom seksualnog odnosa (dispareunija)
 • krvarenje nakon seksualnog odnosa
 • česta potreba za mokrenjem ili bol prilikom mokrenja
 • učestale infekcije mokraćnog sistema

Lečenje atrofičnog vaginitisa često uključuje upotrebu lokalnih estrogenih krema, vaginalnih tableta ili prstena, kao i korišćenje lubrikanata i hidratantnih sredstava za vaginu. U nekim slučajevima, oralna hormonska terapija može biti preporučena. Važno je konsultovati se sa lekarom radi postavljanja tačne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Vagitorije sa ekstraktima pet biljaka
Vagitorije sa ekstraktima pet biljaka

Koliko se često javlja atrofični vaginitis kod žena?

Procenjuje se da se ovaj problem javlja kod oko 10-40% žena u postmenopauzi. Tačan broj može varirati zavisno od populacije koja se proučava i metoda dijagnoze koje se koriste. On je rezultat smanjenja nivoa estrogena, što dovodi do stanjivanja vaginalne sluzokože, smanjenja elastičnosti i vlažnosti, što može izazvati simptome poput suvoće, peckanja, svraba i bolova tokom seksualnog odnosa.

Postoji nekoliko studija koje potvrđuju prevalenciju atrofičnog vaginitisa kod žena u postmenopauzi. Na primer, prema izveštaju iz 2020. godine o genitourinarnom sindromu menopauze, prevalencija vaginalne atrofije (koja uključuje i ovo stanje) kod postmenopauzalnih žena je oko 50%​ (NAMS)​​ (FP Notebook)​. Studije pokazuju da samo 25% simptomatskih žena traži medicinsku pomoć, što ukazuje na značajan broj neotkrivenih slučajeva​ (FP Notebook)​.

Atrofični vaginitis nastaje zbog smanjenja nivoa estrogena nakon menopauze, što dovodi do stanjivanja vaginalne sluzokože, smanjenja elastičnosti i vlažnosti. Simptomi uključuju suvoću, peckanje, svrab i bolove tokom seksualnog odnosa​.

Atrofični vaginitis
Vaginalna atrofija – Photo by Artem Maltsev on Unsplash
Da li je moguće sprečiti ovo stanje?

Nije u potpunosti moguće sprečiti ovo stanje, ali promena stila života i upotreba određenih lekova ili kozmetike u mnogome mogu da pomognu. Važno je na vreme preduzeti mere i ukoliko se stanje zakomplikuje ili vam ometa kvalitet života, konsultovati lekara za savet šta raditi i koristiti.

Lečenje atrofičnog vaginitisa

Donekle poboljšanju stanja mogu da doprinese promena stila života koja podrazumeva redovne kegelove vežbe (vežbe koje jačaju karlično dno) i redovna seksualna aktivnost (može pomoći u očuvanju vaginalnog zdravlja).

Postoji još nekoliko opcija lečenja za ublažavanje simptoma ovog stanja:

 • Estrogenska terapija koja se koristi lokalno u vidu kreme, malih tableta koje se koriste vaginalno ili estrogenskih prstenova,
 • oralna estrogenska terapija lekovima (imajte na umu da nisu sve žene kandidati za hormonsku terapiju),
 • vaginalni lubrikanti,
 • vaginalne hidrantne kreme i
 • biljne vagitorije.

Imate atrofični vaginitis?

IMAMO REŠENJE!

Vagitorije sa ekstraktima pet biljaka
Vagitorije sa ekstraktima pet biljaka

Uporna kandida u menopauzi

Zašto neke žene imaju problem jer im se javlja uporna kandida u menopauzi? U to vreme se neretko susreću i sa vaginalnom suvoćom, te atrofičnim vaginitisom. Zašto dolazi do ovih promena i kako rešiti problem uporne kandidijaze? Uporna kandida u menopauzi Kada uđete u postmenopauzu, prestali su menstrualni ciklusi i jajnici prestaju da proizvode estrogen…

Read More » Uporna kandida u menopauzi

Vaginitis – svrab vagine

Vaginitis je zapaljenje vagine koje se odlikuje svrabom i/ili bolom u predelu vulve i vagine. Uzroci mogu biti različiti, može se raditi o nekoj vrsti infekcije, zatim usled smanjenja estrogena ili je posledica neadekvatne higijene. Šta je vaginitis? Vaginitis je medicinski termin koji se koristi za opisivanje upale ili iritacije vagine. To može biti uzrokovano…

Read More » Vaginitis – svrab vagine

Virak za bolne menstruacije: Prirodno rešenje za menstrualne bolove

Bolne menstruacije su, nažalost, česta pojava i mnoge žene ometaju u svakodnevnim aktivnostima. Kada se upotrebljava virak za bolne menstruacije, on može malo olakšati simptome. Nekada je moguće da se uz pomoć lekova za bolove saniraju trenutni problem, dok postoje slučajevi kada žena nije u stanju da radi, ide u školu i funkcioniše tokom jednog…

Read More » Virak za bolne menstruacije: Prirodno rešenje za menstrualne bolove

Vaginalete ili vagitorije: Šta su i kako se koriste vaginalne tablete ili supozitorije?

Šta su uopšte vaginalete ili vagitorije? Kada se one koriste? Kako se koriste? Zašto se razikuju od uzimanja lekova i pomoćnih lekovitih sredstava oralnim putem? Kome su namenjene? Šta su vaginalne supozitorije ili tablete? Vaginalne tablete su ovalnog oblika i obično se ubacuju u vaginu pomoću plastičnog aplikatora, a postaju tečne nakon što se zagreju…

Read More » Vaginalete ili vagitorije: Šta su i kako se koriste vaginalne tablete ili supozitorije?