enterokokus u cervikalnom brisu

Enterokokus u cervikalnom brisu – Enterococcus SPP u brisu

Šta uraditi kada se javi Enterokokus u cervikalnom brisu i zašto do toga dolazi? Ovo je uglavnom bezopasna bakterija u tom okruženju, međutim, može izazvati ozbiljnu infekciju kada se proširi na druge delove tela.

Šta je Enterokok?

Enterokok je bakterija koja živi u našem gastrointestinalnom traktu i postoji 18 vrsta ovih bakterija, a Enterococcus faecalis (E. faecalis) je jedna od najčešćih vrsta. Ova vrsta bakterija se pojavljuje i u ustima i vagini, veoma je otporna, pa preživljava u različitim sredinama. Međutim, kada se proširi na druge delove tela, može da izazove ozbiljnu infekciju. U nekim slučajevima može ući u krv, izazvati sepsu, endokarditis i meningitis.

Vagitorije sa etarskim uljem australijskog čajevca
Vagitorije sa etarskim uljem australijskog čajevca

Kako se može naći enterokokus u cervikalnom brisu?

Ova bakterija se lako može naći u cervikalnom ili vaginalnom brisu jer se Enterococcus nalazi u izmetu i nepravilnom ili nedovoljnom higijenom. Takođe se može preneti i prilikom korišćenja neadekvatnog donjeg veša, te prilikom intimnog odnosa, ona se može preneti u vaginalnu regiju.

Takođe, može se preneti putem ruku, korišćenjem toalet papira i slično. U urinu se najčešće otkriva nakon postavljanja, odnosno skidanja katetera, dok se nekada može naći i na kvakama, telefonima i kompjuterskoj tastaturi.

Istraživanja su pokazala da je ovo veoma česta infekcija kod trudnica, a do komplikacija kod fetusa može doći ako se beba rodi prevremeno. Ostale bebe uglavnom nisu bile u riziku, ali se svakako savetuje lečenje tokom trudnoće, a pre porođaja. Izvor studije

Photo by Neelakshi Singh on Unsplash

Kako sprečiti da se enterokokus pojavi u brisu?

Ne postoji sigurna preventiva, ali možete preduzeti neke mere opreza i dobre higijene kako bi smanjili rizik od ponovnog dobijanja ove bakterije. Pre svega:

  • Detaljno perite ruke sapunom i toplom vodom, obavezno nakon odlaska u toalet.
  • Perite ruke pre početka pripreme hrane.
  • Ako nemate dostupnu vodu, upotrebite sredstvo za dezinfekciju ruku.
  • Obratite pažnju da dobro operete hranu, pre pripreme, posebno hranu koju jedete sirovu kao što su salate, lisnato povrće i jedno od najtežih povrća za pranje – kupus.
  • Nemojte deliti lični pribor za higijenu i odeću ni sa kim.
  • Nakon vršenja nužde brišite se  od napred ka pozadi.
  • Izbegavajte nošenje „tanga“ i „brazilskih“ modela donjeg veša.
  • Redovno brišite telefon, daljinski upravljač, kvake i prekidače.
Lečenje enterokok bakterije

Veliki je problem što je ova bakterija postala otporna na mnoge vrste antibiotika, što znači da neke vrste antibiotika ne deluju, a posle dugotrajnog lečenja se nekada dešava da postanu rezistentne i na gotovo sve antibiotike. Da biste bili sigurni da koristite adekvatnu terapiju, potrebno je uraditi antibiogram.

Nova istraživanja su pokazala da se ulje australijskog čajevca efikasno može koristiti u borbi protiv ove bakterije. Izvor Samim tim, vagitorije sa uljem australijskog čajevca efikasno su se pokazale u rešavanju problema kada se pojavi enterokokus u brisu.

Literatura:

  1. Reproductive Health Journal: The pathogenesis of prevalent aerobic bacteria in aerobic vaginitis and adverse pregnancy outcomes: a narrative review – https://reproductive-health-journal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12978-021-01292-8
  2. PubMed: Evaluation of the antibacterial effect of tea tree oil on Enterococcus faecalis and biofilm in vitro – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34450163/
enterokokus u cervikalnom brisu
Photo by Olga Korotkova on Unsplash