gust beli sekret

Gust beli sekret – da li je normalan?

U većini slučajeva, gust beli sekret je normalna pojava. On je rezultat čišćenja vagine, kako bi se sprečila pojava vaginalne infekcije i nema razloga za brigu ako se pojavljuje. Međutim, ukoliko se njegova struktura, miris ili boja promene, može značiti da je došlo do infekcije.

Da li treba brinuti kada se pojavi gust beli sekret?

Normalan vaginalni iscedak je potpuno proziran ili bele boje. Važno je da primećujete promene u odnosu na ono na šta ste navikli, odnosno da li inače imate ili ne iscedak i koje je on boje i izgleda. Vaginalni sekret se može razlikovati i u zavisnosti od toga da li žena ima:

Vaginalni iscedak kao indikator plodnosti

Da li znate da vaginalni sekret može biti i pokazatelj fertiliteta? Naime, promene u konzistenciji vaginalnog iscedka mogu biti okvirna smernica za to kada će nastupiti ovulacija.

Ukoliko nema vaginalnog sekreta ili ga ima samo malo, moguće je da trenutno nemate ovulaciju tokom tih dana. Kada se pojavi gust, kremasti i beličast sekret, on može ukazivati na to da počinju plodni dan.

Potpuno providan, rastegljiv i bistar iscedak, nalik na belance može biti pokazatelj da trenutno imate ovulaciju.

Gust, beli i sirast sekret

Kao posledica infekcije može se javiti gust beli sekret, ali je on uglavnom i sirast. Kada je prisutna infekcija kandidom, sekret je upravo beli i sa grudvicama, a javlja se i svrab. Iritacija je pored svraba i vidnog crvenila sluzokože jedan od simptoma infekcije.

Kandida u trudnoći je češća nego što se misli i pogađa svaku četvrtu trudnicu. Prisustvo samog sekreta ne znači da postoji infekcija, a trudnica bi trebalo da naglasi lekaru, ako je došlo do promene u vaginalnom sekretu. Nalazom vaginalnog brisa, lekar će utvrditi da li je i koja terapija potrebna.

Oskudan beli sekret

Nekada ni potpuno odsustvo vaginalnog iscetka nije dobro, odnosno nije dobro da postoji vaginalna suvoća. Tada se savetuju pomoćna sredstva koja će pomoći, posebno ako dolazi do nadražaja ili čak pucanja sluzokože u vaginalnoj regiji. Oskudan beli sekret koji je prisutan stalno, ili par puta tokom meseca je normalna pojava. Ukoliko drugih simptoma nema, ovo nije razlog da se obraćate lekaru.

Oskudan beli sekret ima gotovo svaka trudnica zbog toga što grlić materice stvara sve više sluzi, nivo estrogena u trudnoći je visok, a povećan je i dotok krvi u zidove vagine. Vaginalni iscedak je obično bez mirisa, a može biti toliko obilan da će biti neophodna upotreba uložaka. Izvor: Virtua Health

Boja vaginalnog sekreta

Dok je beli sekret obično normalan, promene u boji mogu biti znak nekih promena u zdravstvenom stanju.

Crvenkast iscedak može biti pokazatelj implantacije, nastupajuće menstruacije ili ovulacije, pa ne mora da znači da se radi o nečemu što treba lečiti. Ipak, svako krvarenje između ciklusa treba proveriti. Braon iscedak može da se javi pre i posle menstruacije, takođe treba pratiti i reći lekaru, ako se pojavi u neuobičajeno vreme. Ne mora da bude zabrinjavajući, ali nekada može biti znak postojanja zdravstvenog problema.

Žuti ili zeleni sekret mogu biti pokazatelj da postoji bakterijska ili polno prenosiva infekcija, a sivi pokazatelj vaginalne infekcije. U svakom slučaju, svaki od njih se mora lečiti. Izvor: HSS.GOV

Važno je da imate na umu da, ukoliko se jave neki od ovih simptoma, oni neće proći sami već se morate javiti lekaru i pristupiti lečenju:

 • promena u boji, mirisu i strukturi sekreta,
 • pojava bola,
 • pojava iritacije i/ili svraba.

Kako sprečiti pojavu vaginalnog sekreta?

Ne postoji način da sprečite da se pojavi vaginalni sekret. Svaka žena, od ulaska u pubertet do menopauze ima u nekoj meri vaginalni iscedak. One s godinama i u različitim situacijama varira. Ukoliko je iscedak obilan, a nema drugih problema, možete nositi i uloške koji će apsorbovati višak. Važno je preduzeti mere prevencije da vaginalna sredina ostane zdrava:

gust beli sekret
Photo by Tim Chow on Unsplash

 • svakodnevno menjanje donjeg veša,
 • redovna higijena,
 • što češća zamena kupaćeg kostima,
 • dobra higijena seksualnih pomagala i drugih predmeta koji se koriste za vaginalnu upotrebu,
 • korišćenje blagih sredstava za pranje,
 • često menjanje tampona i uložaka tokom menstruacije,
 • izbegavanje nošenja previše tesnih pantalona,
 • brisanje od napred ka nazad,
 • izbegavanje parfimisanih maramica i sredstava za vaginalno područje sa mirisima.

Saznajte više: Zašto se javlja vaginalna suvoća i šta je uzrokuje?

PRATITE NAS:

Vizual i tekst je vlasništvo: http://peytonmedical.rs Svako preuzimanje i kopiranje delova je strogo zabranjeno.