krvarenje izvan ciklusa

Krvarenje izvan ciklusa – Metrorrhagia

Metroragija je krvarenje između ciklusa. Krvarenje izvan ciklusa je najčešće znak hormonskog poremećaja, endometrioze, mioma materice i u retkim slučajevima, nekog oblika karcinoma materice. Metroragija može da izazova ozbiljnu anemiju. (Izvor: www.medicinenet.com)

Photo by Chandan Chaurasia on Unsplash

Vanmenstrualno krvarenje

Neretko se dešava da žene imaju ovaj tip krvarenja, a abnormalnim se smatra krvarenje u vreme kada ne očekujemo menstrualni ciklus. Takođe, vanmenstrualnim krvarenjem se smatra krvarenje koje se javlja onda kada to nije normalno:
– pre navršenih 9 godina života,
– tokom trudnoće i
– nakon menopauze.

Nema razloga da se odmah zabrinete ukoliko se javi vanmenstrualno vaginalno krvarenje jer postoji mnogo mogućih uzroka. Ne mora biti u pitanju neko ozbiljno stanje.

Photo by Lisa Verena Pape on Unsplash

Krvarenje u trudnoći

Pojava krvi, takođe, može biti i simptom trudnoće. Krvarenje tokom trudnoće se mora pratiti. Ono je normalno, na samom početku trudnoće, baš u vreme kada se trebala javiti menstruacija, ali u manjoj meri. Mada je najbolje da lekar proceni da li je sve u redu.

Ozbiljna vaginalna krvarenja u prvom tromesečju trudnoće, mogu biti znak vanmaterične trudnoće ili pretećeg spontanog pobačaja. Obilno krvarenje se često događa, ali se neretko uspešno rešava unosom dodatnih količina progesterona, propisanim od strane lekara.

Krvarenja nakon prvog trimestra trudnoće mogu biti znak ozbiljnijih problema i zahtevaju hitan odlazak na pregled.

Krvarenje izvan ciklusa: Ovulatorno krvarenje

Šta znači kad se javi krvarenje između dva ciklusa? Ono može da se javi kao posledica ovulacije. Takođe, prilikom manulenog ginekološkog pregleda u vreme ovulacije, može doći do tragova krvi na vešu što nije opasno i normalna je pojava.

Krvarenje se još može javiti i kao posledica hormonalne neravnoteže usled sindroma policističnih jajnika. A takođe ga mogu izazvati i kontraceptivne pilule, tokom prvih nekoliko meseci od početka korišćenja.
Spirala prvih meseci, kao i pilule, neretko izaziva pojavu ”mrljanja” i manjih količina krvi.
Drugi razlozi za pojavu vanmenstrualnog krvarenja:

  • Infekcije male karlice i/ili materice,
  • Polno prenosive infekcije,
  • Upala jajnika i/ili jajovoda,
  • Miomi,
  • Polip grlića materice ili polip u materici,
  • Kancer materice, grlića materice ili jajnika,
  • Hipertireoza – poremećaj rada štitne žlezde,
  • Dijabetes,
  • Preteran stres,
  • Naporno vežbanje.

Osim toga, krvarenje još može biti i posledica stranog tela u vagini, kao i nastalo usled seksualnog zlostavljanja ili grubog seksualnog odnosa, kod pojave vaginalne suvoće.