vaginalni sekret u trudnoci

Pojačan vaginalni sekret u trudnoći

Vaginalni sekret u trudnoći je često pojačan. Uobičajeno je da se trudnice zbog toga zabrinu, a onda se ispostavi da je u pitanju leukoreja (pojačan vaginalni sekret) sa normalnom vaginalnom florom.

Ova vrste sekreta je potpuno bezazlena, ali pred kraj trudnoće može biti veoma obilan. Čak toliko da trudnice moraju da nose higijenske uloške. Upotreba tampona nije dozvoljena tokom trudnoće.

Vaginalni sekret često zna da bude dosadan i neprijatan. Ono što trudnica može da uradi da olakša sebi tegobe su održavanje redovne higijene i nošenje isključivo pamučne i udobne odeće i veša.

Kako se rešiti brige o upornom vaginalnom sekretu tokom trudnoće?

”Neke žene imaju veoma obilan sekret tokom trudnoće, a nekima se uopšte ne pojavi”, kaže Karen Nordahl, lekar. ”Iznenadnu pojavu oblinog sekreta treba proveriti analizom, kako biste se uverili da nema infekcije.” (Izvor: www.fitpregnancy.com)

Vaginalni sekret u trudnoći – šta sve mogu da budu uzroci sekreta koji je atipičan:

  • gljivična infekcija,
  • bakterijska vaginoza i
  • polno prenosive bolesti.

Osim toga može se dogoditi da primećujete male količine urina na vešu, da brinete da nije u pitanju plodova voda, a ukoliko primetite krv obavezno se obratite svom lekaru.

Vagitorije sa etarskim uljem australijskog čajevca
Vagitorije sa etarskim uljem australijskog čajevca

Gljivična infekcija u trudnoći

Kandidijaza je uvek dosadna, bilo da ste u drugom stanju ili ne. Gljivična infekcija uzrokuje svrab, crvenilo i bol u predelu vagine, sekret može a i ne mora imati miris i bele je boje. Može se javiti i bol tokom mokrenja ili tokom seksualnih odnosa. Usled hormonskih promena, pojava kandidijaze je veoma česta tokom trudnoće. Obratite se lekaru koji će vam prepisati vaginalete ili vaginalnu kremu.

Vaginalni sekret u trudnoći: Bakterijska vaginoza u trudnoći

Infekcija uzrokovana bakterijama je veoma dosadna. Bakterijska vaginoza je ponekad bez simptoma, dok postoje situacije kada se javi sekret neugodnog mirisa ribe, posebno nakon seksualnog odnosa koji prate svrab i osećaj peckanja i upaljena sluzokoža i predeo vulve.
Bakterijsku infekciju je neophodno odmah lečiti jer postoje slučajevi da dospe do materice i izazove pucanje vodenjaka i prevremeni porođaj. Obratite se lekaru, kako bi dobili adekvatnu terapiju.

Photo by Neal E. Johnson on Unsplash
Polno prenosive bolesti i vaginalni sekret u trudnoći

Hlamidija, gonoreja, trihomonijaza, mikoplazma i ureaplazma mogu da izazovu ozbiljne probleme u trudnoći. Neke od njih nemaju simptome, kod gonoreje se javlja blago žuti sekret, kod trihomonijaze žuto-zeleni penast i svrab, a neke mogu izazvati i bol pri mokrenju.

Polno prenosive infekcije mogu dovesti do spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja, pa je testiranje na ove bolesti neophodno uraditi ili kada se odlučite na trudnoću ili na samom početku trudnoće. Ovo je veoma važno kako bi se izbegao rizik da infekcija kroz posteljicu dođe do fetusa i izazove probleme u kasnijem detetovom razvoju.

Važno je da testiranje obavite na vreme jer se sve uspešno mogu lečiti antibiotskom terapijom i tokom trudnoće.

U zavisnosti od toga o kojoj se vrsti sekreta radi, prepisuje se odgovarajuća terapija. Veoma je važno sve lečiti na vreme jer pojedine infekcije mogu da izazovu prevremeni porođaj ili spontani pobačaj, dok postoje i one koje mogu da se prenesu na bebu tokom porođaja. Doktor će prepisati odgovarajuće vaginalete, biljne vagitorije ili lekove kako bi se bolest izlečila, ali je dobro ponoviti analize pred sam porođaj, kako ne bi došlo do infekcije bebe prilikom porođaja.

vaginalni sekret u trudnoci
Photo by Juan Encalada on Unsplash