rizik od mioma materice

Dugo sedenje povećava rizik od mioma materice, pokazuju nova istraživanja

Nova istraživanja vezana za povećan rizik od mioma materice, pokazuju da sedenje tokom 6 sati u toku dana povećava rizik od pojave fibroida.

Veći rizik od mioma materice usled dugotrajnog sedenja

Fibriodi materice ili miomi su benigni tumori koji se mogu pojaviti i bez simptoma, a često su praćeni bolovima i obilnim menstrualnim krvarenjem. Ovi tumori su najčešći kod žena u četrdesetim godinama, a tokom života ih ima oko trećine žena. Veoma je teško utvrditi zašto se oni javljaju jer kod čak 75% žena ne postoje izraženi simptomi zbog kojih je potrebno lečenje.

Miomi mogu biti veoma mali, ali mogu narasti i do veličine grejpfruta. Često se ne javljaju simptomi, ali kod izvesnog broja žena se javljaju bol i krvarenje, kao i pritisak na bešiku i rektum, posebno ako se radi o velikim miomima. Jedna studija je pokazala da u 5-10% sučajeva žene imaju miome praćene teškim krvarenjem. Izvor: PubMed

Photo by Marissa Grootes on Unsplash

Zašto se javljaju miomi?

Svaka žena u toku života može da dobije miome, a veća je verovatnoća za njihov razvoj kod žena koje su starije, zatim ako imaju porodičnu istoriju mioma. Kod žena koje su gojazne, imaju visok pritisak, nikada nisu bile u drugom stanju, imaju veći unos aditiva kroz ishranu. Te kod žena koje piju sojino mleko i imaju nedostatak vitamina D.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu „BMJ Open“ pokazuje da dugotrajno sedenje tokom dana može povećati rizik od pojave mioma u godinama pred menopauzu. Međutim, ovo nije pravilo već je samo utvrđeno da izvesna veza postoji.

Rizik od mioma materice zbog dugotrajnog sedenja

U istraživanju koje je sprovedeno u provinciji Junan u Kini učestvovalo je 6.623 učesnice. Utvrđeno je da 562 žene starosti 30 do 55 godina ima miome materice. Oni su ih podelili u četiri grupe: sa sedećim aktivnostima manje od 2 sata dnevno, između 2 i 4 sata dnevno, od 4 do 6 sati i one koji sede više od 6 sati u toku dana.

Vagitorije sa ekstraktom virka
Vagitorije sa ekstraktom virka

Istraživači su otkirili da je dugotrajno sedenje povezano sa većom verovatnoćom da se pojave miomi. Oni koji su prijavili 6 i više sati sedenja tokom dana imali su dvostruko veću šansu da imaju miome u perimenopauzi od onih koji su rekli da sede manje od dva sata kod mladih žena.

Kada su u pitanju žene u perimenopauzi, kod njiih je šansa da dobiju miome čak 5 puta veći od onih koje sede manje od dva sata.

Ovo istraživanje je bazirano na ponašanju tokom slobodnog vremena i tumorima koji su estrogenski zavisni, kao što su rak dojke, jajnika i endometrijuma. Dugotrajno sedenje je povezano i sa gojaznošću i višim nivoom estrogena, a oba povećavaju rizik od mioma materice. U ovoj studiji, uticaj dugotrajnog sedenja odnosi se na žene sa indeksom telesne mase manjim od 24.

rizik od mioma materice
Sedenje povećava rizik od mioma materice – Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Kod gojaznih osoba drugi faktori mogu imati uticaj na razvoj mioma i te smanjuju uticaj sedenja na njihovu pojavu.

Ovo istraživanje je rađeno na ženama koje rade na farmama i u Kini. Nije tačno utvrđeno koji uticaj  dugotrajno sedenje ima na pojavu fibrioda u Evropi i da li postoji veći rizik.

Imate miome?

IMAMO REŠENJE!

Saznaje više: Virak za bolne menstruacije: Prirodno rešenje za menstrualne bolove