AUSTRALIJSKI ČAJEVAC – Biljka koja ima zadivljujuće prirodne lekovite moći

australijski cajevac tea tree

Australijski čajevac ili čajno drvo potiče iz Australije i prvobitno je korišćen od australijskih urođenika kao “panacea” ili biljka koja sve leči. Zovu je i Australian Wonder, što u prevodu znači “australijsko čudo”!

Naziv: Australijski čajevac

Engleski naziv: Tea Tree

Latinski naziv: Melaleuca alternifolia (Myrtaceae)

Naziv čajno drvo (Tea Tree biljka) prvi je upotrebio kapetan Džejms Kuk, jer je koristio lišće čajevca za pravljenje lekovitog čaja.

Australijski vojnici u Prvom svetskom ratu koristili su ulje čajevca kao antiseptik za rane, jer je delovao 11 puta jače nego tada vodeći antiseptik fenol. Dolaskom ere antibiotika je sasvim zaboravljen i skoro pola veka bio je u senci. Čajevac dobija na značaju poslednjih nekoliko decenija, povratkom na različite metode prirodnog lečenja.

Razvojem medicinske aromaterapije, koja predstavlja metodu prirodnog lečenja eteričnim uljima, otkrivena su zadivljujuća lekovita svojstva ulja čajevca u lečenju infekcija izazvanih bakterijama, gljivicama i virusima, sa posebnim značajem u lečenju različitih ginekoloških stanja kao i bolesti kože.

Uglavnom je kod nas poznato i rasprostranjeno lečenje akni, te se mogu pronaći mnogi proizvodi na bazi čajevca (Tea Tree) za problematične tipove kože kod mlađih osoba.

Gde raste čajevac?

Australijski čajevac ili čajno drvo (Tea tree) raste uglavnom u vlažnim, močvarnim područjima Novog Južnog Velsa u Australiji. To je grmolika biljka visine do 7 metara, kore slične papiru, sa uskim, aromatičnim listovima, i belim cvetovima.

australijski cajevac drvo

Foto: Wikimedia Commons

Istorijska i tradicionalna primena čajevca

Kada se britanski istraživač Džejms Kuk prvi put iskrcao na tlo Australije, kod mesta Botani Bej davne 1770. godine, verovatno nije mogao ni pomisliti da će ova biljka, za koju je saznao od australijskih urođenika i koju je koristio za kuvanje čaja, dva veka kasnije postati glavni izvozni atrikal Australije.

Međutim, australijski urođenici su dugo pre toga odlično poznavali zadivljujuća lekovita svojstva ove biljke. Oni su najčešće sitnili listove čajevca i tako ih stavljali na rane i posekotine ili su kuvali lišće i pili kao lekoviti čaj, koji je naročito korišćen za lečenje bolesti disajnih puteva, crevne infekcije, kao i za lečenje obolelih desni, usne duplje i upale grla.

Mit o lekovitim vodama lagune Botani Bej, brzo se širio i doneo izlečenje mnogima koji su se tamo kupali. Kasnije su ova neobično lekovita svojstva lagune pripisana nepreglednim šumama čajevca čije lišće je neprestano padalo u vodu lagune čineći ih lekovitim.

Australijski vojnici u Prvom svetskom ratu koristili su ulje čajevca kao antiseptik za rane i ulje čajevca bilo je obavezan sastojak kompleta njihove prve pomoći. Nakon Prvog svetskog rata i pojavom antibiotika čajevac je potpuno zaboravljen i verovatno bi priča o ovoj biljci ostala samo u okviru udžbenika botanike, da se nisu pojavili sojevi bakterija rezistentni na antibiotike.

Interes za ponovnim korištenjem ulja čajevca, porastao je neverovatnim otkrićem da ovo eterično ulje uništava mnoge bakterije rezistentne na antibiotike a posebno Staphylococcus aureus rezistentnu na meticilin (MRSA), koja je čest uzročnik intrahospitalnih infekcija.

Pored toga ulje čajevca aktivno je protiv velikog broja drugih bakterija, gljivica i virusa što mu daje izuzetno važno mesto u grupi prirodnih lekova na koje se ne može razviti rezistencija.

Australijski čajevac – hemijski sastav

 • Glavni sastojci: eterično ulje čajevca mora odgovarati australijskom standardu koji zahteva minimum 30% monoterpenola: Terpinen-4-ol i maksimum 15 % oksida: 1,8-cineol.
 • Ostali sastojci: alfa-pinen, sabinen, alfa terpinen, limonen, para-cimen, gama-terpinen, alfa-terpinolen i alfa-terpineol.
Image by humansarefree.com
Image by humansarefree.com

Delovanje čajevca

Aktivnost čajevca zasniva se na sinergizmu, uzajamnom delovanju dva glavna sastojka:

 • terpinen-4-ol i 1,8-cineol, ali takođe i na prisustvu ostalih navedenih sastojaka.
 • Ulje čajevca aktivno je protiv gram pozitivnih bakterija: Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Beta haemolytic streptococcus, Corynebacterium spp, Enterococcus faecalis Micrococcus luteus, Propionibacterium acne, Methicillin rezistentnih Staphyloccus aureus, Staphylococcus aureus (NCTC 4163), Staphylococcus epidermidis, Streptococcus agalactiae, Streptococcus faecalis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes,
 • Gram negativnih bakterija: Citrobacter soo, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Klebsiella pneaumonia, Legionella spp, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa(ATCC 9027), Pseudomonas putida, Serratia marcescens, Shigella sonnei,

Zatim protiv:

 • Gljivica i plesni: Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Candida albicans, Microsporum canis, Microsporum gypseum, Trichophyton mentagrophytes, Thermoactinomycetes vulgarus,Pityrosporum ovale, Trichophyton rubrum, Lysteria monocytogenes i
 • protiv virusa: Herpes simplex, Human papilloma virus(HPV).

Australijski čajevac – medicinsko delovanje

 • Eterično ulje čajevca može se koristiti nerazblaženo za lečenje rana, posekotina, alergijskih reakcija na koži, rana usled uboda insekata, gnojnih rana, dijabetičnih rana koje sporo zarastaju, čireva na koži, bradavica po rukama, kao i genitalnih bradavica (kondiloma), gljivičnih infekcija stopala (Tinea pedis), kao i gljivičnih infekcija nokta (Onychomycosis).
 • U obliku 5% gela, čajevac je efikasan za lečenje akni, pojasnog herpesa, genitalnog herpesa, gljivičnih i bakterijskih vaginalnih infekcija.
 • U obliku 5% šampona za lečenje peruti i vaški.
 • U obliku vode za ispiranje usta koja sadrži 2% ulja čajevca, može se efikasno primeniti za lečenje upale desni, upale grla, gljivičnih infekcija usne duplje koje izaziva Candida albicans, kao i za uklanjanje neugodnog mirisa iz usta.
 • Kupka koja sadrži ulje čajevca može pomoći u lečenju prehlade, gripa, virusnih ili bakterijskih infekcija disajnih puteva.
 • Ulje čajevca (100%) naneseno direktno u kapima (10-20 kapi) na zagrejana stopala može pomoći pri lečenju gripa, kao i virusnih i bakterijskih infekcija disajnih puteva. Ulje čajevca ima jaka protiv upalna svojstva i djeluje kao imunostimulans.
 • U obliku vagitorija koje sadrže 5% ulja čajevca, primenjuje se za lečenje vaginalne kandidijaze (Candida albicans), trihomonijaze , bakterijske vaginoze, vaginalnog herpesa, cervikalne displazije izazvane HPV-om(Human papilloma virus).

Koji deo biljke čajevca se primenjuje?

U svrhu lečenja primenjuje se uglavnom eterčno ulje čajevca dobijeno destilacijom pomoću vodene pare listova i vrhova grančica čajevca.

Šta o delotvornosti čajnog drveta kažu savremena naučna istraživanja?

 • Novije istraživanje u kojem je austalijski čajevac – 100% ulje primenjeno jednom dnevno na obične bradavice na rukama dece (Human papilloma virus) u roku od 12 dana dovelo je do potpunog odstranjivanja bradavica i re-epitelizacije inficiranog područja.
 • Istraživanje u kome je dokazana efikasnost 1% ulja čajevca protiv bakterija Staphylococcus aureus rezistentne na meticilin(MRSA), kao i one osetljive na meticilin, otvorilo je mogućnost primene ulja čajevca u lečenju inficiranih hroničnih rana koje sporo zarastaju.
 • U lečenju blagih do umerenih akni 5% gel sa uljem čajevca pokazao se jednako efikasnim kao i 5 % benzoil peroksid. Iako je gel sa uljem čajevca delovao nešto sporije, pokazao je znatno manje neželjenih efekata nego benzoil peroksid.
 • Ispitivanje mogućnosti lečenja gljivičnih infekcija stopala (tinea pedis) izazvanih dermatofitima , pokazalo je da 25% i 50% ulje čajevca primenjeno 2 puta na dan u roku od 30 dana može dovesti do značajnog kliničkog poboljšanja.
 • Gljivične infekcije nokta (Onychomycosis) mogu se uspešno lečiti direktnim nanošenjem 100% ulja čajevca dva puta dnevno, na zaslon nokta u periodu od 6 meseci. Uspešnost ovakve terapije od oko 60% je približno jednaka uspešnosti terapije sa 1% rastvora klotrimazola.
 • Klinička studija o mogućnosti lečenja peruti šamponom sa 5% uljem čajevca, pokazala je da se nakon primene šampona jedanput dnevno u trajanju od 30 dana pojava peruti, kao i ostali prateći simptomi, smanjuju za 41%.
 • Ispitivanje in vitro aktivnosti ulja čajevca u inhibiciji razvoja 99 različitih vaginalnih sojeva Candida spp

Ovo ispitivanje pokazalo je da ulje čajevca jednako efikasno inhibira razvoj sojeva Candida spp osetljivih na flukonazol, kao i onih rezistentnih na flukonazol. To bi moglo poslužiti kao osnova za lečenje infekcija izazvanih Candida spp rezistentnim na flukonazol.

 • Ispitivanje aktivnosti ulja čajevca protiv virusa Herpes simplex 1 i 2

Ovo ispitivanje dokazalo je izrazito jako antivirusno delovanje što otvara mogućnost upotrebe ulja čajevca za lečenje infekcija izazvanih ovim virusima.

 • Klinička studija na 28 slučajeva vaginalne kandidijaze (Candida albicans), u kojoj su korišćene vagitorije sa 200 mg ulja čajevca. Primenjivane su 30 dana po jedna vagitorija uveče. Pokazala je da se vagitorije čajevca mogu efikasno koristiti za lečenje vaginalne kandidijaze, bez izrazitih nuspojava.
 • Klinička studija primene vagitorija čajevca u lečenju 120 slučajeva trihomonasa i Candida vaginitisa, pokazala je da je lečenje bilo jednako efikasno kao i sa konvencionalnih vagitorijama.
 • Slučaj pacijentkinje kojoj je dijagnostikovana bakterijska vaginoza i monilijarni vulvo-vaginitis. Ona je umesto konvencionalne terapije prihvatila lečenje sa vagitorijama čajevca (200mg) u trajanju od 5 dana. Pokazano je da vagitorije čajevca mogu biti sigurna, netoksična alternativa konvencionalnoj terapiji ovih bolesti.

Kako se dozira australijski čajevac?

 • Za lečenje akni 5% gel čajevca – 2 puta dnevno 45 dana.
 • Za lečenje peruti 5% šampon čajevca svakog dana tokom 30 dana.
 • Za uklanjanje vaški 5% šampon čajevca jedanput dnevno 3 dana.
 • Za lečenje vaginalne kandidijaze, trihomonijaze bakterijske vaginoze i vaginalnog herpesa. Koristi se  po jedna vagitorija od 200mg ulja čajevca od 6 do 30 dana.

Da li je čajevac štetan?

Australijski čajevac nije štetan, ako se primeni pravilno i u dozvoljenim količinama. Potencijalni rizik postoji ako se 100% ulje čajevca popije u većim količinama. Maksimalna dozvoljena dnevna doza ulja čajevca u obliku kapsula je 250 mg.

Ulje čajevca naneseno na kožu kod osetljivih pojedinaca može dovesti do iritacije, osećaja peckanja i crvenila. U ovakvim slučajevima terapiju treba odmah prekinuti.

Upozorenje: Ulje čajevca 100% se ne sme ukapavati u uši jer može dovesti do oštećenja sluha.

Da li postoje interakcije sa drugim lekovima?

Nisu zapažene interakcije preparata čajevca sa lekovima.

U kojim se lekovitim oblicima se australijski čajevac primenjuje?

Čajevac se primenjuje u obliku 100% čistog eteričnog ulja, 5% eteričnog ulja u gelu, masti ili kremi, 2% eteričnog ulja u vodama za ispiranje usta. Zatim u obliku vagitorija koje sadrže 5% ulje čajevca.

australijski cajevac tea tree

Da li australijski čajevac smeju koristiti trudnice i dojilje?

Nema dovoljno naučnih informacija koje govore o primeni ulja čajevca u toku trudnoće i dojenja. Postoje međutim pojedinačno opisana iskustva eksperata iz aromaterapije sa 30-godišnjim iskustvom o bezbednoj primeni ulja čajevca za vreme trudnoće i dojenja. Niti u jednom od navedenih slučajeva nisu uočene štetne posledice po majku niti novorođenče.

Literatura:

 1. NCBI: Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273 – januar 2006. godine