Ehinacea – lekovita biljka američkih Indijanaca

ehinacea

Ehinacea je grupa cvetnih biljaka iz porodice tratinčica. Može da podrži imuni sistem i čest je sastojak lekova protiv prehlade.

Ovo je lekovita biljka čiji su uobičajeni nazivi i: ljubičasta šišarka, šišarka i američka šišarka, dok je latinski naziv: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida. Postoji 9 poznatih vrsta ehinacee i sve su poreklom iz Severne Amerike. Indijanci su ih koristili kao tradicionalni lek, a i danas se promoviše kao suplement pogodan za prehladu i druge infekcije. Zapravo ehinacea se koristi kako bi se poboljšao imunitet i u borbi protiv infekcija, a može se koristiti i za zarastanje rana i probleme sa kožom.

Gotovo da nijedna lekovita biljka nije privukla toliko pažnje kao ehinacea prethodne decenije. Ovo je biljka američkih Indijanaca i na tržištu je najviše zastupljena purpurna ehinaca (Echinacea purpurea).

ehinacea
Photo by Stephan H. on Unsplash

Istorijska primena ehinacee

Prvi evropski doseljenici u Severnoj Americi su zapazili da Indijanci ovu neobičnu biljku koriste za previjanje rana nakon ujeda zmija, insekata ili posekotina, čireva,  kao i za lečenje prehlade, gripa, bronhitisa, šarlaha i velikog broja drugih bolesti. Ubrzo su i sami doseljenici počeli da koriste ovu biljku i prvi pisani dokumenti o njenoj medicinskoj primeni javljaju se već 1787. godine, a 1887. godine  zvanično je uključena u medicinu.

U Nemačkoj 1895. godine proizvodi ehinacee postaju dostupni homeopatskim lekarima, a 1930. godine počinje njeno kultivisanje. Prve farmakološke i kliničke studije o delotvornosti ehinacee napravljene su u Nemačkoj 1938. godine.

Pojavom masovnije primene antibiotika, naglo je opao interes za ovom biljkom, sve do poslednjih decenija dvadesetog veka, kada su usled rezistencije mnogi antibiotici postali nedelotvorni, a njihova prekomerna primena dovela do gubitka imuniteta. Od tog trenutka interes za proizvodima ehinacee neprekidno se povećava.

Upotreba i delovanje ehinacee:

  • Jača imunitet (sposobnost organizma da se odbrani od bolesti). Za ovo su odgovorni aktivni sastojci: alkilamidi, cihorična kiselina i polisaharidi PS I i PS II.
  • Pomaže u prevenciji i lečenju prehlade, gripa i infekcija gornjih disajnih puteva, posebno je značajna kod sinusitisa, alergijskog rinitisa i faringitisa (upala grla).
  • Pomaže lečenju vaginalne kandidijaze.
  • Pomaže lečenju infekcija donjih mokraćnih puteva (upale mokraćne bešike i uretre).
  • Povećava broj i aktivnost leukocita, pokazuje antibakterijska i antivirusna svojstva, kao i protivupalnu aktivnost.
  • Pomaže pri lečenju upale srednjeg uha kod dece i odraslih.
  • Može pomoći u normalizaciji smanjenog broja leukocita nastalog kao posledica  hemoterapije ili zračenja.
  • Primenjena lokalno pomaže lečenju sporo zarastajućih rana i čireva.
  • Preparat ehinacee je uspešno primenjivan kao deo terapije uznapredovalog kolorektalnog karcinoma.
  • U obliku vaginaleta primenjuje se kao deo herbalne terapije cervikalne displazije.
ehinacea
Photo by Annemarie Grudën on Unsplash

U kojim se lekovitim oblicima primjenjuje ehinacea?

Postoji mnoštvo različitih preparata ehinacee na tržištu. Oni međutim nisu svi jednako efikasni. Razlikuju se prema načinu ekstrakcije, vrsti i delu biljke koji je upotrebljen. Dokazanu efikasnost imaju preparati proizvedeni od ekstrakta nadzemnog dela purpurne ehinacee (E. purpurea). Mogu biti u obliku tableta, kapsula, sirupa, pastila ili lekovitog meda.

Važno je naglasiti da jedna tableta, kapsula, pastila, kašika sirupa ili meda mora sadržati ekstrakt iz jednog grama svežeg nadzemnog dela biljke ehinacea.

U jednom pregledu nekoliko desetina studija objavljenom u časopisu „Lanset“ naučnici su zaključili da uzimanje preparata na bazi ehinacee može smanjiti rizik od prehlade za oko 58% odnosno skratiti trajanje prehlade za 1,4 dana. Izvor: Lancet

Kako dozirati ehinaceu?

U očekivanju epidemije gripa ili prehlade mnoge homeopate preporučuju polovinom jeseni, preventivnu primenu ehinacee i to jednu kapsulu dnevno u periodu od tri do šest nedelja.

Deca starija od dve godine, u istom periodu, koriste po jednu kašiku (5ml) sirupa ili meda, dok deca mlađa od dve godine koriste polovinu kašike (2,5ml) sirupa. Ovakvom primenom verovatnoća obolevanja od gripa ili prehlade je znatno umanjena, a ako bolest ipak nastupi,  trajaće kraće i imaće neuporedivo blaže simptome.

Ako su prehlada ili grip već nastupili, preporučuju se dve kapsule dnevno sve dok traju simptomi, a nakon njihovog prestanka po jedna kapsula dnevno sledeće dve nedelje. U slučaju opšteg pada imuniteta preporučuje se jedna kapsula dnevno u trajanju od 60 dana.

Za spoljašnju upotrebu za zarastanje rana ili čireva koriste se masti koje sadrže 15% ekstrakta iz svežeg nadzemnog dela ehinacee.

U slučaju cervikalne displazije koriste se vaginalete koje sadrže 15% ekstrakta sveže biljke.

ehinacea
Da li je ehinacea štetna?

Ehinacea spada u grupu neškodljivih lekovitih biljaka. Nema poznatih kontraindikacija niti neželjenih efekata. Ranija upozorenja koja su se ticala potencijalne opasnosti od upotrebe ehinaceae kod progresivnih sistemskih bolesti danas se smatraju neosnovanim.

Da li ehinaceu mogu koristiti trudnice i dojilje?

Korišćnje ehinacee je DOZVOLJENO tokom trudnoće i dojenja. Ova važna činjenica potvrđena  je prospektivnom studijom.