Gavez: Za šta je dobar gavez i kako se koristi gavez

za sta je dobar gavez

Gavez je višegodišnja biljka svetlo ljubičastih grozdastih cvetova, mesnatih listova i zadebljalog stabla prekrivenog dlačicama. Koren je izuzetno razgranat, spolja crn, a iznutra beličast i sluzav. Rasprostranjen je u umerenom klimatskom području Evrope, Azije i Severne Amerike.

GAVEZ (Symphytum officinale L. Boraginaceae)

Istorijska i tradicionalna primena gaveza

Gavez se tradicionalno koristi za lečenje rana, iščašenja zglobova i lomova kostiju. Koren i listovi sadrže alantoin, supstancu koja pomaže rast novih ćelija kože i tkiva, zajedno sa drugim supstancama koje smanjuju upalu.

U obliku masti se često primenjivao za lečenje čireva, uklanjanje podliva, kod istegnuća mišića i ligamenata. Posebno efikasno je bilo tzv. ”Gavezovo mleko” dobijeno kuvanjem korena u mleku, koje se zatim u vidu obloga nanosilo na obolelo područje.

Nekada se čaj od ovog korena koristio za lečenje čira na želucu i kod bronhitisa za iskašljavanje, međutim zbog toga što sadrži pirolizidinske alkaloide, koji su otrovni za jetru, ovakva primena je danas napuštena. Mišljenje većine stručnjaka iz oblasti biljne medicine je da se gavez u obliku preparata za unutrašnju upotrebu, zbog opasnosti od oštećenja jetre, ne bi trebao uopšte koristiti.

Ovo, međutim, ne važi za spoljnu upotrebu u obliku preparata tipa masti ili gela koji se nanose na kožu. Ovakav način primene je relativno bezbedan, bez rizika od nastanka trovanja.

Image by WikimediaImages from Pixabay

U julu 2001. godine, FDA (Administracija za hranu i lekove) američkog Ministarstva Zdravlja, preporučila je uklanjanje sa tržišta svih dijetetskih preparata za unutrašnju upotrebu, koji sadrže gavez. U Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i Nemačkoj, zabranjena je prodaja preparata za unutrašnju upotrebu koji sadrže ovu biljku. Zabrana međutim ne važi za preparate tipa masti i gelovi za spoljnu upotrebu. Kod preparata za spoljnu upotrebu izdata su dodatna upozorenja o tome da se ne primenjuju na otvorene rane i rane koje krvare.

Šta sadrži i kako deluje gavez?

Sadrži alantoin, zatim tanine, sluz, steroidne saponine, ruzmarinsku i kafeinsku kiselinu, holin, inulin , smole i druge sastojke, zatim toksične pirolizidinske alkaloide. Alantoin kao najvažniji aktivni sastojak, aktivira rast i obnavljanje ćelija kože, kosti i ligamenata, što je posebno važno kod preloma kostiju, iščašenja i uganuća.

Za lečenje rana, i čireva na koži, veoma je važan tzv. “flaster-efekat” toniziranja obolelog područja usled prisustva sluzi i tanina, dok alantoin sprečava formiranje ožiljaka ubrzanim obnavljanjem ćelija epitela kože.

Adstringentna svojstva tanina u preparatima gaveza pomažu kod proširenih vena.

Savremena istraživanja o delovanju

U poslednjih nekoliko godina, savremena medicinska istraživanja su pokazala da gavez u obliku masti ili gela može lečiti pojedina oboljenja jednako ili čak bolje od konvencionalnih lekova:

  • Mast koja sadrži ekstrakt koren pogodna je za lečenje osteoartritisa kolena, pri čemu dolazi do smanjenja bola, povećanja pokretljivosti kolena, a time i kvaliteta života.
  • Potvrđeno je da protivupalna i analgetska svojstva masti od gaveza omogućavaju njenu primenu u lečenju određenih vrsta bolova u leđima.
  • U terapiji iščašenja zgloba, mast se pokazala efikasnijom od popularnog leka sa istom upotrebom.
  • Prilikom ispitivanja efikasnosti i neškodljivosti ove masti u lečenju akutnog iščašenja zgloba, rezultati su pokazali da se njenom primenom smanjuje bol prilikom aktivnog kretanja, kao i bol tokom mirovanja, te zapaža značajno funkcionalno poboljšanje, smanjenje otoka, uz izuzetno dobro tolerisanje preparata.
  • Ispitivanja protivupalnih i analgetskih svojstava gavezovog gela u terapiji podliva, iščašenja, uganuća kao i bolnih stanja u mišićima i zglobovima pokazala su da se njegovom primenom znatno smanjuje bol prilikom mirovanja, kao i u toku pokreta. Trajanje jutarnje ukočenosti zglobova, znatno je smanjeno.

Za vreme ispitivanja dve trećine pacijenata su smanjili ili čak prestali uzimati nesteroidne protivupalne lekove. Rezultati su potvrdili efikasnost i dobru toleranciju ovog gela u lečenju podliva, iščašenja, uganuća, kao i bolnih stanja koja zahvataju mišiće i zglobove.

Image by LeneA from Pixabay
Da li je gavez štetan?

Ako se pravilno primenjuje u obliku masti ili gela za spoljnu upotrebu, nije štetan. Međutim nije preporučljiva primena u obliku čaja ili drugih preparata za unutrašnju upotrebu, zbog sadržaja otrovnih pirolizidinskih alkaloida, koji mogu oštetiti jetru.

U kojim se lekovitim oblicima i koji deo biljke se primenjuje?

Danas se primjenjuje u obliku masti ili gela isključivo za spoljnu upotrebu, koji sadrže ekstrakt svežeg korena ili ređe listova.

Za koja medicinska stanja se efikasno primenjuje?

Savremena biljna medicina preporučuje primenu masti ili gela za lečenje: podliva, iščašenja, uganuća, preloma kostiju, osteoartritisa kolena, bolova u mišićima, leđima i zglobovima, proširenih vena, rana i ožiljaka.

Posebno upozorenje o otrovnim sastojcima

Ova biljka sadrži pirolizidinske alkaloide koji su otrovni za jetru. Zbog toga primena gaveza u obliku čajeva za unutrašnju upotrebu nije preporučljiva. Preparate ove biljke u obliku masti ili gela treba čuvati daleko od dohvata dece. Prilikom primene masti ili gela, ne nanositi preparat na otvorene ili krvreće rane niti opekotine.

Kako se dozira gavez?

Gavezova mast ili gel nanose se dva do tri puta dnevno na obolelo mesto.

Da li postoji interakcija sa nekim lekovima?

Nije poznata nijedna interakcija ovih preparata sa lekovima.

za sta je dobar gavez
Da li gavez smeju da koriste deca, trudnice i dojilje?

Mada nema dokaza o štetnosti gavezove masti ili gela za spoljnu upotrebu, zbog toksičnih pirolizidinskih alkaloida, deci ispod 6 godina, trudnicama i dojiljama NE PREPORUČUJE se upotreba ovih preparata.

Pročitajte i: Ehinacea – lekovita biljka američkih Indijanaca