Kantarion

kantarion biljka

Kantarion je višegodišnja biljka sa žutim cvetovima i karakteristično tačkastim listovima koji podsećaju na perforacije, od čega potiče latinski naziv – perforatum. Raste na napuštenim livadama brdskog i srednjeg planinskog pojasa, a cveta od maja do septembra.

Naziv

  • Kantarion (Hypericum perforatum L. Clusiaceae: Guttiferae)
  • Engleski naziv: St. John’s Wort, nemački naziv: Johanniskraut, narodni nazivi: gospina trava, trava od posike, krvavac, pljuskavica

Iako je kantarion korišćen vekovima unazad za zarastanje rana i posekotina, danas je najpoznatija upotreba protiv depresije. Posebno nakon istraživanja posle kojih ga upoređuju sa najpoznatijim antidepresivom – Prozakom (Prozac, Fluoksetin).

Tradicionalna primena kantariona

Korišćen je vekovima za spoljašnju upotrebu za lečenje posekotina, opekotina, hemoroida, zarastanje rana i kao antiseptik, a za unutrašnju upotrebu za lečenje čira na želucu, gastritisa, bolesti jetre i creva.

Drevni grčki travari Hipokrat, Disokorid i Galen koristili su ga kao diuretik, za lečenje rana i neuralgijskih stanja. Švajcarski lekar Paracelzus koristio je kantarion za lečenje psihijatrijskih poremećaja. Tradicionalna evropska medicina vekovima beleži upotrebu vršnih delova ove biljke u cvatu za lečenje neuralgije, uznemirenosti, nervoze i depresije. Počev od 19. veka, američki eklektički doktori propisivali su ga za lečenje histerije, nervnih napada i depresije, a spolja za lečenje rana.

Photo by Lex Melony on Unsplash

Šta sadrži i kako deluje kantarion?

Sadrži: katehinske tanine, flavonoide, hiperozid, kvercetin i rutin, floroglucinol hiperforin, naftodiantrone, hipericin i pseudohipericin.

Koji deo biljke kantariona se primenjuje?

Vršni delovi biljke u cvatu, koji sadrže najviše medicinski aktivnih sastojaka.

Šta o delotvornosti kažu savremena naučna istraživanja?

Istraživanje u kome je upoređivan konvencionalni antidepresiv fluoksetin (Prozak) i preparat kantariona u lečenju blage do umerene depresije pokazalo je da je kantarion jednako efikasan ali da ima manje neželjenih dejstava od ovog konvencionalnog leka.

Novija istraživanja lečenja unipolarne velike depresije pokazala su da su preparati kantariona jednako efikasni kao i standardni antidepresivi u lečenju ove bolesti, te da imaju manje neželjenih dejstava od ovih konvencionalnih lekova.

Pri lečenju umerene do jake depresije, ekstrakt ove biljke se pokazao jednako efikasan kao i paroksetin (Seroxat), ali je ekstrakt kantariona bolje tolerantan. Pri lečenju umerene depresije ekstrakt kantariona pokazao se jednako efikasnim kao i lek sertralin (Zoloft). Ekstrakt je uz to dobro tolerantan.

Ekstrakt dovodi do ublažavanja tegoba predmenstrualnog sindroma, kao i simptoma menopauze.

Photo by S. Tsuchiya on Unsplash

Krema sa ekstraktom ove biljke pokazala se efikasnom u lečenju blagog do umerenog atopičnog dermatitisa.

Nedavna klinička studija pokazala je potencijalni terapeutski efekat kantariona u odvikavanju od pušenja, a novija istraživanja pokazuju mogućnost korišćenja terapije kod ublažavanja simptoma odvikavanja od alkoholizma.

U poslednjih deset godina intenzivno se razvija tzv. fotodinamička terapija, metoda lečenja različitih karcinoma kože primenom fotosenzibilizatora tačnije, supstanci koje nakon stavljanja na kožu intenzivno privlače svetlost što dovodi do destrukcije ćelija na koži, a posebno ćelija karcinoma. Hipericin iz kantariona spada u grupu fotosenzibilizatora koji imaju perspektivu u budućem razvoju ove vrste terapije karcinoma kože.

Upotreba kantariona u medicinske svrhe

Kantarion se uspešno može primeniti za lečenje blage do umerene depresije, opsesivno – kompulzivnog poremećaja, premenstrualnog sindroma, problema sa organima za varenje, smetnji u menopauzi, noćnog mokrenja kod dece, odvikavanja od alkoholne ili zavisnosti od pušenja.

Spolja se koristi u obliku ulja i masti za lečenje rana, opekotina prvog stepena, atopičnog dermatitisa i za ublažavanje bolova u mišićima.

U obliku supozitorija za lečenje hemoroida, a u obliku vagitorija za lečenje različitih vaginalnih upala, vaginalnog herpesa, kao i cervikalne displazije.

Primenjuje se u različitim lekovitim oblicima

Primenjuje se u obliku kapsula, tableta, čaja ili tinkture za unutrašnju primenu. Za spoljašnju upotrebu koriste se ekstrakt kantariona u obliku masti, ulja, krema, gelova, vagitorija i supozitorija.

Doziranje
  • U obliku čaja uzima se 2-4 grama dnevno, osušenih i samlevenih vršnih delova u cvetu.
  • Kapsule koje sadrže 300 mg ekstrakta doziraju se 3 puta dnevno po jedna.
  • Tinktura koja sadrži 50% ekstrakta dozira se 2 puta dnevno po 2 ml.
  • Za spoljašnju upotrebu kantarionovo ulje, mast ili krema nanose se 3-4 puta dnevno na obolelo mesto.
  • Supozitorije i vagitorije se koriste jedanput dnevno ili prema uputstvu lekara.

Da li je kantarion štetan?

Pri normalnom doziranju preparati ove biljke nisu štetni. Ako se koža namaže ovim uljem i izloži suncu mogu nastati opekotine (fototoksični efekat). Zbog toga nije preporučljivo izlagati suncu delove tela namazane najmanje tri sata nakon primene.

Da li postoje interakcije sa drugim lekovima?

Može smanjiti efektivnu koncentraciju nekih lekova kao što su kontraceptivi, teofilin, ciklosporin, digoksin pa treba izbegavati istovremenu primenu preparata ove biljke sa ovim lekovima.

kantarion biljka

Da li se može uporebljavati u trudnoći i tokom dojenja?

Nema ograničenja za upotrebu za vreme trudnoće i dojenja.