Neven

Neven

Neven je jednogodišnja biljka narandžasto-žutih cvetova, koja je zastupljena skoro u celom svetu od Evrope, Zapadne Azije do Amerike. Mada ima dugu primenu tokom istorije, zabeleženu još kod drevnih Grka i Rimljana, pravu popularnost u narodnoj ali i konvencionalnoj medicini dobija u poslednjih 20 godina. Danas je jedna od najviše korišćenih lekovitih biljaka u herbalnoj i homeopatskoj medicini kao i kozmetici.

Neven

Latinski naziv: Calendula officinalis L. Asteraceae

Više naučnih radova potvrdilo je da preparati nevena ubrzavaju zarastanje rana, čireva i opekotina uz istovremeno smanjenje upalnog procesa na mestu povrede.

Tradicionalna primena nevena

Čaj se tradicionalno koristio za terapiju čira na želucu, konjuktivitisa, bolesti jetre i žučnih puteva, konvulzija, za preznojavanje kod groznice. Tinkture i masti su služile za zaceljivanje rana, ekcema, posekotina, ujeda insekata, čireva, proširenih vena, opekotina, napuklih bradavica kod dojilja, kod gljivičnih i bakterijskih infekcija, modrica, otoka žlezda, promrzlina i apscesa.

U vreme leta, kada prekomerno izlaganje suncu može izazvati opekotine ili crvenilo kože, preparati ove biljke, u vidu masti ili ulja, mogu nam pružiti sigurnu zaštitu.

Šta sadrži i kako deluje?

Sadrži flavonoide, karotenoide, smolu, saponine, sluz i eterična ulja.

Koji deo biljke se koristi?

Najviše se upotrebljavaju cvetni vrhovi sa narandžasto-žutim laticama, koji sadrže najviše medicinski aktivnih sastojaka.

Šta o delotvornosti kažu savremena naučna istraživanja?
 • Više naučnih radova potvrdilo je da preparati nevena ubrzavaju zarastanje rana, čireva i opekotina uz istovremeno smanjenje upalnog procesa na mestu povrede.
 • Postoje dokazi da preparati ove biljke korišćeni za lečenje usne duplje doprinose zarastanju oralnih lezija i ranica koje sporo zarastaju. Ovo delovanje postiže se jačanjem imunog sistema, antibakterijskim delovanjem, aktiviranjem obnavljanja tkiva i obnavljanjem epitela.
 • Primenom masti potvrđen je pozitivni učinak na smanjenje venskih ulceracija na nogama.
 • Primena balzama koji sadrže ovu biljku doprinela je bržem zarastanju dijabetičnih rana.
 • Istraživanje kod žena obolelih od karcinoma dojke koje su primale terapiju zračenjem pokazalo je da je primenom nevenove masti znatno smanjen dermatitis praćen crvenilom, iritacijom i bolovima.
 • Preparati u vidu kapi mogu smanjiti bolove i upalu u slučajevima infekcije uha.
 • Više kliničkih studija opravdava upotrebu čaja za lečenje čira na želucu naročito u početnoj fazi.
 • Sastojci nevena, visoko molekularni polisaharidi stimulišu imuni sistem i tako jačaju otpornost organizma.
 • Novija istraživanja pokazala su da deluje protiv HIV-a i da sprečava razvoj pojedinih vrsta karcinoma. Ovi rezultati međutim zahtevaju dodatna istraživanja da bi se opravdala primena u lečenju ovih bolesti.

Études is not confined to the past—we are passionate about the cutting edge designs shaping our world today.

Vagitorije sa ekstraktima pet biljaka
Vagitorije sa ekstraktima pet biljaka

Zašto se neven koristi u vaginalnoj regiji?

Vagitorije sa ekstraktom nevena (Calendula officinalis) se koriste za različite ginekološke probleme zbog svojih antiinflamatornih, antiseptičkih i umirujućih svojstava. Evo nekoliko glavnih namena:

 1. Upale i infekcije: Vagitorije sa nevenom mogu pomoći u lečenju blagog do umerenog vaginalnog svraba, peckanja i iritacije izazvanih upalama ili infekcijama.
 2. Vaginalna suvoća: Neven može pomoći u ublažavanju simptoma vaginalne suvoće, posebno kod žena u menopauzi ili onih koje koriste određene hormonske terapije.
 3. Oporavak posle operacije ili porođaja: Zbog svojih regenerativnih svojstava, vagitorije sa nevenom se često koriste za ubrzanje zaceljivanja rana nakon porođaja ili ginekoloških operacija.
 4. Preventiva: Mogu se koristiti preventivno za održavanje zdravlja vaginalne flore i prevenciju infekcija.
 5. Oporavak nakon terapija: Koriste se i za ublažavanje simptoma nakon terapija kao što su hemioterapija ili zračenje, koje mogu izazvati iritaciju i upalu vaginalne sluznice.
U kojim oblicima se koristi?
 • Za spoljašnu upotrebu izrađuju se preparati u obliku masti, kreme i gela, zatim ulje, alkoholna tinktura i nealkoholne kapi za uši.
 • Za unutrašnju primjenu koristi se čaj, alkoholna tintura, kapsule i supozitorije sa ekstraktom nevena.
Kako se dozira?
 • U slučaju opekotina, crvenila ili iritacije kože nakon sunčanja, mast sa 5% ekstrakta namazati u tankom sloju tri do četiri puta dnevno.
 • Čaj dozirati tako da se 5g osušenog cveta potopi u 250ml ključale vode i zatim prohlađen pije 2 do 3 puta dnevno.
 • Tinkturu uzimati tri puta dnevno po 10 kapi.
 • Kapsule i supozitorije uzimati prema savetu lekara i uputstvu proizvođača.

Da li je štetan?

Spada u grupu neškodljivih lekovitih biljaka, nema poznatih kontraindikacija ni neželjenih delovanja, pa ga slobodno, izuzev tinkture, mogu koristiti deca, trudnice, dojilje, kao i starije osobe.

Da li postoje interakcije sa drugim lekovima?

Pri uobičajenom doziranju preparata nevena nisu poznate interakcije sa lekovima.