Rusomača ili pastirska torbica: Biljka koja je korisna ženama

rusomača

Rusomača raste širom sveta i u Srbiji je pre svega poznata kao „Voli me ne voli me“ ili „Hoću-neću“ biljka. Možda je se sećate iz vremena kada ste je brali na livadi te čupkajući njene listove u obliku srca govorili upravo to „voli me, ne voli me“. Tada niste mogli ni da pretpostavite da je ova biljka koju olako beremo, a ima je na gotovo svakoj livadi, ima blagotvorno dejstvo.

Šta je rusomača?

Rusomača je cvetna biljka koja raste širom sveta i jedna je od najčešćih divljih biljaka. Možemo je videti pored puta, u dvorištima i na livadama. Osim naziva rusomača, koriste se i nazivi: pastirska torbica, slepi korov, majčino srce, damska torbica, Jakova trava i veštičina torba. Na engleskom ova biljka se zove shepherd’s purse, a na latinskom joj je naziv Capsella bursa-pastoris.

Ova biljka ima široko rasprostranjeno dejstvo u tradicionalnoj medicini, ali i u suplementima i drugim kozmetičkim preparatima. Ona pomaže prilikom zarastanja rana, te za zaustavljanje krvarenja, uključujući menstrualne poremećaje, ali i pomaže kontrakcije materice. Još uvek je potrebno više ispitivanja da bi se svako od ovih dejstava pokazalo šta je i u kojoj meri efikasno.

Image by Myriams-Fotos from Pixabay

Za šta se rusomača upotrebljava?

Jedno od istraživanja povodom efikasnosti ove biljke pokazalo je da se može upotrebljavati za lečenje prekomernog krvarenja. Ova biljka se koristi kod posle porođajnog krvarenja (lohija) i kod žena koje su koristile kapi ove biljke došlo je do značajnog smanjenja krvarenja. Izvor: PubMed

Ova biljka može da pomogne i kod obilnog menstrualnog krvarenja.

Doziranje rusomače i način konzumiranja

Rusomača se još uvek retko može naći u proizvodima na našem tržištu, pre svega zbog toga ne postoji adekvatna doza za većinu upotreba. Stoga se i ne savetuje da samostalno pripremate ovu biljku i pokušavate da je na neki način unosite. Držite se pakovanja na suplementima ili drugom obliku koji unosite, a koji je preporučen od strane proizvođača.

Neka od neželjenih dejstava koja su uočena su pospanost, proširene zenice i kratak dah.

Sa čime ne treba kombinovati ovu biljku?

Pre nego što počnete da koristite ovu biljku, ako pijete neki od ovih lekova, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom:

  • lekove za regulaciju krvnog pritiska (rusomača zgušnjava krv, pa može ometati lekove koji raređuju krv),
  • lekove sa spavanje i sedaciju (pošto i sama može imati sedativno dejstvo),
  • lekove za štitnu žlezdu (biljka može ometati lekove za štitnu žlezdu).
  • Ukoliko koristite lekove za razređivanje krvi, izbegavajte da je koristite, kao i
  • ukoliko imate kamen u bubregu jer ova biljka u sebi sadrži oksalate.
Image by Gosia K. from Pixabay
Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Još uvek ne postoje istraživanja o upotrebi rusomače tokom zatrudnjivanja i da li postoji negativan ili pozitivan uticaj, pa je svakako bolje da je u tom periodu izbegavate. Zbog potencijalnog rizika od izazivanja prevremenog pobačaja, ne bi trebalo da koristite ovu biljku u trudnoći. Ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da li utiče na dojenje.

Koje biljke mogu da se koriste alternativno?

Neke biljke imaju slično dejstvo, poput hajdučke trave ili virka. Virak je biljka koja može podstaći zarastanje rana i odlična je u slučajevima prekomernog krvarenja. Saznajte više:

rusomača

Hajdučka trava je još jedna biljka koja pomaže pri zarastanju rana i regulaciji menstrualnog ciklusa. Rusomača se baš zbog ovoga često kombinuje u proizvodima sa ove dve biljke.

Literatura:

  1. EMA: Assessment report on Capsella bursa-pastoris (L.)
  2. Medikus, herba – https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-capsella-bursa-pastoris-l-medikus-herba-first-version_en.pdf
  3. PubMed: Effect of Hydroalcoholic Extract of Capsella bursa pastoris on Early Postpartum Hemorrhage: A Clinical Trial Study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28590768/