sve o kandidi

Sve o kandidi: 15 najčešćih pitanja vezanih za kandidu

Vaginalna kandidijaza, poznata i kao vaginalna gljivična infekcija ili vaginalna infekcija kvascima, je vrsta infekcije koju uzrokuje prekomerni rast gljivice Candida u vaginalnoj regiji. Kako se veliki broj žena sreće sa njom, mnoge zanima sve o kandidi – od toga kako se javlja do pitanja kako da je se reše zauvek.

Sve o kandidi – najčešća pitanja žena o ovoj gljivičnoj infekciji

1. Zašto dolazi do infekcije kandidom?

Kandida je mikroorganizam koji prirodno živi u telu, uključujući i vaginalnu floru. Pod određenim okolnostima, poput smanjenja broja korisnih bakterija ili promena u pH ravnoteži vagine, gljivica kandida može početi da prekomerno raste, stvarajući gljivičnu infekciju. Vaginalna kandidijaza se može javiti iz različitih razloga, uključujući korištenje antibiotika, trudnoću, dijabetes, loš imunitet, hormonske promene i korišćenje oralne kontracepcije. Takođe, nošenje uske odeće ili ostajanje u vlažnom kupatilu može povećati rizik od infekcije. Saznajte više: Kandida – večiti problem ženskog intimnog zdravlja

2. Da li je kandida opasna?

U većini slučajeva, kandidijaza nije ozbiljno opasna, ali može biti vrlo neugodna i uzrokovati nelagodu. Međutim, u određenim situacijama ili ako se ne leči pravilno, kandidijaza može dovesti do komplikacija ili ukazivati na druge zdravstvene probleme. Treba obratiti posebnu pažnju ako se:

 • kandida ponovo javlja ili ne reaguje na lečenje,
 • ne leči se kod trudnica,
 • povezana je sa dijabetesom, HIV-om i drugim zdravstvenim stanjima,
 • javlja se kod osoba koje su na hemoterapiji.

Iako je kandidijaza često neugodna, većina slučajeva se uspešno leči kremama, vagitorijama ili oralnim tabletama. Važno je potražiti medicinsku pomoć ako se simptomi ne poboljšavaju ili se ponavljaju često, kako bi se isključile moguće komplikacije ili povezana zdravstvena stanja.

3. Koji su kandida simptomi kod žena?

Simptomi vaginalne kandidijaze kod žena mogu varirati od blagih do izraženih, a mogu uključivati:

 1. svrab i iritaciju,
 2. beli sirast sekret,
 3. peckanje i bol tokom mokrenja i seksualnog odnosa,
 4. crvenilo i otok.

Imajte na umu da vaginalna kandidijaza može imati slične simptome kao druge vaginalne infekcije, pa se preporučuje da se obratite lekaru ako niste sigurni da li se o njoj radi.

Photo by Jan Padilla on Unsplash

Prenošenje kandide – pitanja:

4. Da li je kandida prenosiva?

Gljivica Candida, koja uzrokuje kandidijazu, može se preneti s jedne osobe na drugu, ali je važno razumeti kako se to obično događa i koje su situacije rizičnije za prenos. Pre svega seksualnim putem, mada to nije česta pojava. Zatim, osoba koja ima vaginalnu kandidijazu može je preneti na kožu, usta, odnosno druge delove tela.

Prilikom razmene odeće može se preneti sa jedne osobe na drugu, ali ni ovo nije čest slučaj, a može se preneti i prilikom porođaja sa majke na bebu.

Treba imati u vidu da većina ljudi koja je izložena kandidi neće razviti infekciju jer su potrebni određeni uslovi da dođe do infekcije druge osobe.

5. Da li se kandida prenosi polnim putem?

Da, gljivica Candida se može preneti polnim putem, iako to nije tako čest način prenosa kao kod nekih drugih polno prenosivih infekcija. Seksualni kontakt može poslužiti kao mehanizam prenosa gljivice s jedne osobe na drugu. Vaginalna kandidijaza obično nije direktno seksualno prenosiva, što znači da se većina slučajeva ne razvija kao rezultat polnog odnosa s osobom koja ima kandidijazu. Međutim, postoje situacije kada se simptomi kandide mogu javiti tokom seksualnog odnosa: ako partner ima kandidijazu u genitalnom području, ako partner nema aktivnu infekciju ali ima loš imunitet i predispoziciju, kod postojanja rektalne kandidijaze.

6. Da li se kandida prenosi preko wc šolje?

Prenošenje kandide putem WC šolje je izuzetno redak i neobičan način prenosa. Kandida obično ne preživljava dobro van ljudskog tela, pa je prenošenje putem površina kao što je WC šolja izuzetno malo verovatan. Ona se pre svega prenosi direktnim kontaktom, mada i to ne mora uvek biti slučaj.

7. Kako se prenosi kandida kod muškarca?

Kod muškaraca, prenošenje kandide može se dogoditi na različite načine, ali je isto kao i kod žena, iako su neki načini prenosa specifični za muški pol. Prenošenje kandide se dešava seksualnim kontaktom (moguće je i putem oralnog seksa), dodirivanjem drugih delova tela koji su zaraženi, rektalnim putem, deljenjem ličnih predmeta, samoinfekcijom (rektalna kandidijaza se može preneti u genitalnu regiju). Kao i kod žena, prevencija je održavanje higijene i adekvatna ishrana i terapija u slučaju da se javi.

Photo by Yoksel 🌿 Zok on Unsplash

Lečenje kandide

8. Koji je najbolji lek protiv kandide?

Najbolji lek protiv kandide zavisi od slučaja do slučaja, od ozbiljnosti infekcije, ličnih preferencija i drugih činilaca. Neki od uobičajenih tretmana su:

 • Antifungalne kreme – kreme koje sadrže antifungalne lekove, poput klotrimazola, mikonazola ili terbinafina, često se koriste za lokalno lečenje kandidijaze. Ove kreme se primenjuju na genitalno područje i obično se koriste nekoliko dana prema uputama lekara.
 • Vagitorije – Vaginalete koji sadrže supstance koje pomažu pri lečenju dostupne su kao alternativa kremama. Ovi vagitorije se umeću duboko u vaginu i koriste se tokom jednog ili više dana u zavisnosti od preporuke lekara.
 • Oralni antifungalni lekovi – u nekim slučajevima, lekar može preporučiti oralne antifungalne lekove koji deluju protiv vaginalne kandidijaze, posebno ako su simptomi teški ili se infekcija ponavlja. Ovi lekovi deluju iznutra kako bi uništili gljivicu Candida.
 • Prirodni tretmani – Postoje neki prirodni tretmani i dodaci prehrani koji se koriste za podršku lečenju kandidijaze, poput probiotika ili dodavanja belog luka u ishranu  i jogurta, međutim, treba imati u vidu da oni retko pomažu kada je već postojeća infekcija u pitanju, ali mogu biti dobra alternativa.

9. Koliko traje lečenje kandide?

Lečenje kandide može varirati u zavisnosti od ozbiljnosti infekcije, odgovora na terapiju i drugih faktora. Uopšteno govoreći, većina slučajeva vaginalne kandidijaze može se uspešno lečiti u roku od nekoliko dana do nedelju dana proizvodima koje i sami možete kupiti u najbližoj apoteci.

Važno je da ne prekidate terapiju ako simptomi nestanu, već da upotrebite celu propisanu dozu, kako biste smanjili rizik od pojave ponovne infekcije.

10. Izolovana candida spp u velikom broju. Šta raditi?

Ako je Candida spp. izolovana u velikom broju, to može ukazivati na mogućnost infekcije ili prekomerne proliferacije gljivica Candida, posebno ako su prisutni simptomi kandidijaze. U takvim slučajevima, važno je poduzeti odgovarajuće korake kako bi se utvrdila priroda infekcije i započelo odgovarajuće lečenje. Posavetujte se sa lekarom šta treba da uradite, koja je najbolja terapija i da li treba preduzeti još neke mere lečenja i preventive nakon toga.

11. Kako se rešiti kandide zauvek?

Može biti veoma izazovno rešiti se kandide u potpunosti. Oni koji imaju problem sa ponavljajućom infekcijom često misle da je borba uzaludna i da joj se ne nazire kraj. Pre svega je važno da se držite propisanih koraka i pokušate da preduzmete sve na šta možete uticati:

 • Ne prekidajte terapiju pri prvom poboljšanju simptoma.
 • Vodite računa o održavanju higijene.
 • Izbegavajte rizične faktore kao što su antibiotici (kada je to moguće), preteran unos šećera, stres i regulišite hormonski disbalans, ako ga imate.
 • Vodite računa o ishrani. Jedite hranu bogatu prirodnim prebioticima i probiticima.
 • Pratite simptome i reagujte na prve znake infekcije.

Još neka od čestih pitanja vezanih za kandidijazu:

12. Da li postoji nešto što mogu učiniti kod kuće kako bih olakšala simptome kandide?

Da, postoje neke mere koje možete preduzeti kod kuće kako biste olakšali simptome vaginalne kandidijaze, uključujući izbegavanje upotrebe iritantnih sapuna ili higijenskih proizvoda, nošenje pamučnog donjeg rublja, izbegavanje uske odeće i primenu hladnih obloga radi ublažavanja svraba.

13. Da li su antibiotici uzrok kandide?

Da, uzimanje antibiotika može povećati rizik od vaginalne kandidijaze. Antibiotici mogu poremetiti normalnu ravnotežu mikroorganizama u telu, što može dovesti do prekomernog rasta gljivice Candida.

14. Da li vaginalna kandidijaza može uticati na plodnost ili trudnoću?

Vaginalna kandidijaza obično ne utiče na plodnost ili trudnoću. Međutim, kod trudnica, nekontrolisana kandidijaza koja se ne leči može povećati rizik od komplikacija tokom trudnoće kao što je prevremeni porođaj.

15. Med i kandida – da li med utiče na pojavu kandide?

Med je prirodni proizvod koji sadrži šećere, uključujući glukozu i fruktozu, kao i druge sastojke poput vitamina, minerala i antioksidansa. On je veoma zdrav, ali postoji mišljenje da zbog velike količine šećera može uticati na pojavu kandide.

Imajući u vidu da se ova gljivica hrani šećerima, prekomerna konzumacija meda može napraviti neravnotežu u organizmu koja će za posledicu imati kandidijazu. Ovo ne znači da će se ona pojaviti nužno kod svih koji konzumiraju med. Zapamtite da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana.

sve o kandidi
Sve o kandidi – Photo by Imani Bahati on Unsplash