vaginalete ili vagitorije

Vaginalete ili vagitorije: Šta su i kako se koriste vaginalne tablete ili supozitorije?

Šta su uopšte vaginalete ili vagitorije? Kada se one koriste? Kako se koriste? Zašto se razikuju od uzimanja lekova i pomoćnih lekovitih sredstava oralnim putem? Kome su namenjene?

Šta su vaginalne supozitorije ili tablete?

Vaginalne tablete su ovalnog oblika i obično se ubacuju u vaginu pomoću plastičnog aplikatora, a postaju tečne nakon što se zagreju pomoću temperature tela. One omogućavaju brzo olakšavanje simptoma jer brzo deluju nakon što se rastvore.

Photo by Helena Hertz on Unsplash

Vaginalete ili vagitorije u čemu je razlika?

Ovo su dva oblika vaginalnih supozitorija koja se koriste umetanjem u vaginu sa sličnom svrhom, a razlike među njima su:

  • vagitorije – obično su mekše, imaju oblik supozitorija, koriste se za različita stanja vaginalnog područja i postepeno se otapaju i deluju,
  • vaginalete – imaju oblik tableta, kuglica ili vaginalnih supozitorija, ali su čvršće. Često se koriste pomoću plastičnog dodatka koji pomaže da se umetnu u vaginu. Takođe se koriste za različita stanja uključujući terapiju hormonima. Manje su rastresite od vagitorija iako se i one rastapaju i tako deluju.

Glavna razlika je u obliku i teksturi, dok se načini primene uglavnom preklapaju.

Zašto se koriste vagitorije?

One mogu da leče određena zdravstvena stanja, kao što su bakterijska ili gljivična infekcija, a mogu i da se koriste kao oblik vaginalne higijene. Postoje i vaginalne supozitorije koje se koriste kao oblik kontracepcije.

Vaginalete koje se koriste kao kontracepcija nisu najefikasniji metod. Moraju se umetnuti u vaginu najmanje 10 minuta pre odnosa i imaju spermicidno dejstvo. Ukoliko se pravilno koriste, tokom godinu dana oko 18% žena ostane u drugom stanju, dok kod nepravilne upotrebe ovaj procenat iznosi 28%.

Za razliku od njih vaginalete su se odlično pokazale kada je u pitanju lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija, kao i vaginalne suvoće. Postoje i druge moguće upotrebe vagitorija, za druga zdravstvena stanja.

Vaginalete za kandidu

Kada se koriste zbog kandidijaze ili gljivične infekcije terapija traje najviše par dana (u veoma retkim slučajevima do dve nedelje). Za bilo koju vrstu proizvoda za vaginalnu upotrebu najčešće nije potreban lekarski recept. Može se lečiti vaginaletama koje sadrže lek ili vagitorijama na biljnoj bazi, kao što su vagitorije sa ekstraktom australijskog čajevca.

Problem može nastati kada se vaginalna infekcija uporno ponavlja. Ne postoje najbolje vagitorije za gljivice koje će svima i sigurno rešiti problem, već samo one koje vama odgovaraju. Takođe, od prečeste upotrebe istih, organizam može imati zasićenje, te vam više neće pomagati.

Ovaj slučaj je posebno često kod osoba koje imaju kandidu u crevima ili imaju dijabetes. Saznajte više: Dijabetes i kandida

Vaginalete za suvoću vagine

Suvoća vagine se može dogoditi ženama u svakom životnom periodu, ali je najčešća kod žena u perimenopauzi i menopauzi. Postoji više vrsta vagitorija, mogu se koristiti i hormonske supozitorije, koje u ovom slučaju mogu biti od pomoći. Jedno od rešenja mogu biti i prirodne vagitorije sa ekstraktom pet biljaka.

Photo by Diana Polekhina on Unsplash
Vaginalete ili vagitorije: Kako se koriste – korak po korak
  • Najbolje je da ih koristite pre spavanja jer ćete tako smanjiti curenje proizvoda i dozvoliti mu da duže deluje.
  • Ukoliko treba da koristite vaginalno neki preparat ujutru, raspitajte se koliko je potrebno da ležite da bi mu dali vremena da se rastopi i deluje, pre nego što ustanete. Samim tim, podesite vreme buđenja toliko ranije.
  • Koristite dnevne ili menstrualne uloške kako bi zaštitili donji veš, odeću i posteljinu od curenja.
  • Raspitajte se da li je dozvoljena upotreba određenih vagitorija tokom menstruacije.
  • Ukoliko ih koristite tokom ciklusa, koristite isključivo uloške, nikako tampone ni menstrualnu čašicu nakon što stavite vagitoriju.
  • Nemojte prekidati terapiju, ako simptomi prestanu. Upotrebite tačno onoliko komada koliko je propisana terapija za određeno zdravstveno stanje.
  • Ukoliko propustite da uzmete dozu, nemojte uzimati duplu dozu.
Zašto se razikuju od uzimanja lekova i pomoćnih lekovitih sredstava oralnim putem?

Postoje određene razlike između korišćenja vaginalnim putem i lekova koji se piju oralno. Pre svega, lokalnom upotrebom proizvod ne prolazi kroz probavni trakt, samim tim brže deluje i deluje samo u području gde je to potrebno, a da se ne širi kroz celo telo. Ovo je dodatno značajno za osobe koje imaju problema sa gastrointestinalnim problemima. Sa druge strane, vaginalna upotreba je nekada komplikovanija od oralne, posebno kada niste kod kuće.

Upotreba vaginalnih supozitorija je uglavnom jednostavna i ne bi trebalo da izazove preveliku nelagodu. Treba ih koristiti prema uputstvu i na propisan način, a važno je i nastaviti terapiju do kraja, kako ne bi došlo do ponavljanja infekcije ili rezistencije na određenu vrstu vaginalnih supozitorija.