menstrualni grcevi

Menstrualni grčevi: Kako ublažiti menstrualne bolove na 10 načina kod kuće

Menstrualni grčevi mogu da budu iscrpljujući, ali srećom postoje načini da taj bol ublažite.  Neki od najboljih načina da smanjite bolove su joga, biljni čajevi i više magnezijuma. Dok ima žena koje imaju blage bolove koji traju dan do dva, ima onih kojima bolovi predstavljaju višednevnu agoniju svakog meseca.

Izrazito jak menstrualni bol naziva se dismenoreja. Ne mora značiti da postoji još neko zdravstveno stanje zbog kog se dismenoreja javlja, mada to nekada jeste slučaj. Ali čak i ako su u pitanju „samo“ grčevi oni mogu onemogućiti ženu da funkcioniše normalno, odlazi u školu ili na posao, te drastično utiče na kvalitet života.

Zašto se javljaju bolni menstrualni grčevi?

Bol tokom menstruacije izazivaju prostaglandini. Nivo prostaglandina je najviši prvog dana menstrualnog ciklusa i tada je i bol obično najjači. Kako menstruacija napreduje, a sluzokoža materice se gubi, nivo prostaglandina opada i dolazi do smanjenja bolova.

Kod većine žena, nivo bola je obično ponavljajuć svakog meseca. Zbog toga je lekaru važna informacija šta je normalno za vas. Kod žena koje inače imaju bolove, normalno je i da se oni ponavljaju, i obrnuto.

Photo by Max van den Oetelaar on Unsplash

Da li menstrualni grčevi mogu biti znak nekog drugog zdravstvenog stanja?

Jaki grčevi tokom menstruacije obično ne znače da postoji neko zdravstveno stanje koje treba lečiti, ali u nekim situacijama, oni su i jedan od simptoma. Neka od stanja koja za posledicu imaju menstrualne grčeve su:

 • Miomi materice – nekancerogene izrasline koje se pojavljuju unutar zidova materice i kreću se od veoma malih do velikih i glomaznih masa. Oni mogu da izazovu veću količinu prostaglandina i izazovu jake bolove.
 • Endometrioza nastaje kada tkivo slično tkivu unutrašnjosti materice počne da se javlja izvan materice. Nekada se ovo tkivo može naći na crevima, bešici, jajnicima, pa čak postoje saznanja da su tragovi nađeni na mozgu. Bol tokom menstruacije je izrazito jak u ovom slučaju.
 • Adenomioza – izaziva je tkivo koje izaziva i endometriozu, a raste unutar mišićnog zida organa. Ovo uzroke otoke materice i može da dovede do bolnih menstruacija.

Kako ublažiti menstrualne bolove na 10 načina kod kuće

Obično menstrualni grčevi mogu da se leče kod kuće i nije potreban odlazak lekaru. Lekovi koji se daju za ublažavanje bolova u ovom slučaju, prepisuju se i bez recepta. Neki od načina kako da ublažite menstrualne bolove kod kuće su:

Kako resiti problem menstrualnih bolova
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
 1. Sklupčajte se sa toplim jastučićem ili blago toplim termoforom da bi ublažili grčeve – Ovo ne treba da rade žene koje imaju obilno menstrualno krvarenje, ali kod onih kojima grčevi traju dok menstruacija „ne krene kako treba“ mogu puno pomoći. Žene sa obilnim krvarenjem mogu dobiti odliv, te ne bi trebalo da pokušavaju ovu metodu. Neka istraživanja su čak pokazala da je toplota jednako efikasna kao i lekovi protiv bolova i brže deluje.
 2. Joga može da pomogne – Ukoliko budete redovno radili jogu, ona može da pomogne da telo bude opuštenije, a samim tim i mišići materice se neće kontrahovati tako bolno. Dovoljno je da radite vežbe joge jednom nedeljno po sat vremena i moći ćete da uočite rezultate. Savetuje se da, ipak, tokom menstrualnog krvarenja ne radite stoj na rukama i slične položaje gde biste bili u obrnutom položaju.
 3. Jaki grčevi tokom menstruacije se mogu ublažiti vežbanjem – Iako zvuči možda čudno ili ste pomislili kako vam samo vežbanje fali kada imate bolne menstruacije, ovo je jedna od efikasnih metoda. Umereno vežbanje se pokazalo efikasnijm od mnogih lekova za ublažavanje bola, verovatno zato što povećava hormone koji smanjuju bol poput dopamina.
 4. Probajte masažu esencijalnim uljima za bol tokom menstruacije – Masaža uljima u predelu donjem stomaka može da smanji bol za skoro pola dana. U ove svrhe možete koristiti ulje lavande, muskatne žalfije i majorana. Vodite samo računa da koristite isključivo kvalitetna ulja, koja imaju atest čistoće.
 5. Ishrana može da pomogne – Žene koje se hrane mediteranskom dijetom koja je bogata voćem, povrćem i zdravim mastima imaju blaži menstrualni bol, posebno one koje jedu najmanje dve voćke dnevno. Pored toga vegeterijanska ishrana se pokazala dobrom i efikasnom za smanjenje grčeva, dok veganska, iz drugih razloga, često nije dobar izbor za žene. U ishranu dodajte i zdrave masti poput maslinovog ulja, dok se trudite da ne jedete „brzu hranu“.
 6. Akupunktura – Akupunktura može da opusti nervni sistem i pomogne kada se javljaju jaki grčevi tokom menstruacije. Važno je da se obratite lekaru kineske medicine koji se bavi akupunkturom i ne rizikujete sa odlaskom kod osobe koja nije dovoljno obučena.
 7. Akupresura kod kuće – Dok je za akupunkturu veoma važno da je radi veliki profesionalac, akupresura podrazumeva pritisak prstima koji možete uraditi i sami kod kuće. Jedna tačka pritiska koju možete pokušati jeste da pritisnete tačku sa unutrašnje strane noge u  visini četiri prsta iznad skočnog zgloba. Ovaj metod se pokazao efikasnim u mnogim iranskim studijama i istraživanjima alternativne medicine.
 8. Magnezijum i grčevi tokom menstruacije – Jedan od minerala koji je dobar za opuštanje je magnezijum. On se nalazi u mnogim namirnicama, ali bi trebalo da vaša doza bude do 400 mg dnevno (ne više), ali i manje neće biti efikasno. Zato ne bi bilo loše da probate sa suplementacijom magnezijumom.
 9. Biljke koje mogu smanjiti grčeve – Biljni čajevi poput kamilice i nane mogu da pomognu tokom bolova i vekovima su se koristili u brojnim kulturama. Pored njih, nekada se koriste i čaj od cimeta, đumbira, komorača, ali i virka.
menstrualni grcevi
Menstrualni grčevi – Photo by Sasun Bughdaryan on Unsplash

10. Virak za bol tokom menstruacije – Žene koje pate od obilnog menstrualnog krvarenja mogu znatno ublažiti ove simptome korišćenjem preparata virka. Virak za bolne menstruacije je koristan i za ublažavanje menstrualnih grčeva praćenih bolovima, pomaže u prevazilaženju simptoma menopauze i reguliše menstrualni ciklus.

Biljni preparati virka često se preporučuju u slučajevima fibroida i endometrioze. Ekstrakt virka se koristi ratvoren za vaginalno ispiranje, što dovodi do brzog i rapidnog poboljšanja u slučaju pojačanog vaginalnog sekreta.

Najbolja kombinacija je korišćenje vaginaleta sa ekstaktom virka u kombinaciji sa kapsulama virka. Saznajte više: Virak za bolne menstruacije: Prirodno rešenje za menstrualne bolove