Uporna kandida u menopauzi

Uporna kandida u menopauzi

Zašto neke žene imaju problem jer im se javlja uporna kandida u menopauzi? U to vreme se neretko susreću i sa vaginalnom suvoćom, te atrofičnim vaginitisom. Zašto dolazi do ovih promena i kako rešiti problem uporne kandidijaze?

Uporna kandida u menopauzi

Kada uđete u postmenopauzu, prestali su menstrualni ciklusi i jajnici prestaju da proizvode estrogen što dovodi do promena u ženskom reproduktivnom sistemu. Kod nekih žena se kao posledica javlja ponavljajuća vaginalna gljivična infekcija. Međutim, ovo nije pravilo i nemaju sve žene problem sa kandidijazom u menopauzi.

Žene koje imaju ponavljajuće infekcije obično osećaju konstantnu nelagodnost u vaginalnoj regiji. Javlja im se vaginalni svrab, iscedak bez mirisa, bol prilikom mokrenja i seksualnih odnosa. Osim toga mogu se javiti crvenilo, otok i osip.

Simptomi kandidijaze u menopauzi

Simptomi kandidijaze kod žena u menopauzi mogu biti slični simptomima kod žena koje nisu u menopauzi, ali hormonalne promene tokom menopauze mogu uticati na ozbiljnost i učestalost simptoma. Ovo su neki od najčešćih simptoma kandidijaze kod žena u menopauzi:

 1. Intenzivan svrab – Jedan od najčešćih simptoma je intenzivan svrab u vagini i vulvi (spoljašnji deo genitalija). Saznajte više: Vaginitis – svrab vagine
 2. Peckanje – Osećaj peckanja u vagini, koji se može pogoršati tokom mokrenja ili seksualnog odnosa.
 3. Gust, beli sekret – Vaginalni sekret koji je često gust i sirast, bez jakog mirisa. Ovaj sekret može biti sličan svežem siru po izgledu. Saznajte više: Gust beli sekret – da li je normalan?
 4. Crvenilo i oticanje – Vaginalno i vulvarno crvenilo i oticanje su česti simptomi. Može doći do upale i iritacije vaginalne sluzokože.
 5. Bol tokom seksualnog odnosa – Bol (dispareunija) tokom seksualnog odnosa zbog upale i iritacije vaginalne sluzokože.
 6. Suvoća i iritacija – Iako je suvoća obično simptom menopauze, može biti pogoršana kandidijazom, što dovodi do dodatne iritacije.
 7. Bol tokom mokrenja: Osećaj peckanja ili bola tokom mokrenja može biti prisutan ako je infekcija proširena na uretru.

Uzroci uporne kandidijaze u menopauzi

 1. Hormonske promene: Smanjenje estrogena može dovesti do smanjenja vaginalne vlage i promene pH vrednosti, što može pogodovati rastu kandidijaze.
 2. Imunosupresija: Imunski sistem može biti oslabljen zbog starosti ili drugih zdravstvenih stanja.
 3. Lekovi: Korišćenje antibiotika ili steroida može poremetiti ravnotežu bakterija u telu.
 4. Dijabetes: Povišen nivo šećera u krvi može pogodovati rastu gljivica. Saznajte više: Da li dijabetes pogoršava gljivične infekcije?
 5. Loša ishrana: Ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima može doprineti rastu kandidijaze.
Vagitorije sa etarskim uljem australijskog čajevca
Vagitorije sa etarskim uljem australijskog čajevca
Da li imate vaginalnu suvoću ili kandidu?

Simptomi vaginalne suvoće i svraba:

 • Suvoća: Osećaj suvoće u vagini, često bez prisustva sekreta.
 • Svrab: Svrab koji je obično manje intenzivan nego kod kandidijaze.
 • Bol tokom seksa: Bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa zbog smanjenja lubrikacije.
 • Iritacija: Crvenilo i iritacija, ali obično bez gustog sekreta.

Simptomi vaginalne kandidijaze:

 • Svrab i peckanje: Intenzivan svrab i peckanje u vagini i vulvi.
 • Gust, beli sekret: Sekret koji je često opisan kao “sirast” i obično nema jak miris.
 • Crvenilo i oticanje: Crvenilo, oticanje i iritacija vulve.
 • Bol i nelagodnost: Bol tokom mokrenja ili seksualnog odnosa.
Kandida u menopauzi: Preporučene mere za prevenciju i lečenje
 • Hormonska terapija (HT) – Konsultujte se sa lekarom o mogućnostima hormonske terapije koja može pomoći u održavanju vaginalne vlažnosti i ravnoteže pH. Hormonska terapija nije dobar izbor za svaku ženu, pa se raspitajte da li bi vama odgovarala.
 • Antifungalni lekovi – Topikalni ili oralni antifungalni lekovi mogu pomoći u lečenju infekcije. Pratite uputstva lekara za korišćenje ovih lekova.
 • Higijena – Održavajte dobru vaginalnu higijenu, ali izbegavajte preteranu upotrebu sapuna i kupki koje mogu iritirati kožu.
 • Ishrana – Ograničite unos šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Uključite u ishranu hranu bogatu vlaknima i antioksidantima, kao i hranu bogatu probioticima (jogurt, kiseli kupus, turšija…).
 • Nošenje pamučnog donjeg rublja – Pamučno rublje omogućava bolju ventilaciju i smanjuje vlažnost koja može pogodovati rastu gljivica.
 • Redovne medicinske kontrole – Redovno posećujte lekara kako biste pratili svoje zdravlje i dobili adekvatne savete.
 • Eterična ulja – Ulje čajevca i ulje kokosa mogu imati antifungalna svojstva. Pre korišćenja, razblažite ih i konsultujte se sa lekarom.
Kada se obratiti lekaru?

Ako se simptomi uporne kandidijaze ne povlače uprkos lečenju, ili ako se javljaju često, obratite se lekaru. Mogu biti potrebni dodatni testovi ili specifična terapija kako bi se identifikovao osnovni uzrok i pružio odgovarajući tretman.

Uporna kandida u menopauzi
Uporna kandida u menopauzi – Photo by maxine guo on Unsplash
Vagitorije sa etarskim uljem australijskog čajevca
Vagitorije sa etarskim uljem australijskog čajevca